Avui és la primera vegada que he preparat empanada, sempre he pensat que ha de ser una recepta de les que porta molt temps fer, difícil i que només surt bé si la fa una iaia que porta 50 anys cuinant... doncs bé, aprofitant
1.- que tenia pasta de full a la nevera
2.- un stock més que considerable de llaunes de tonyina
3.- que havia de passar pel súper i llavors podia comprar el què faltava
... m'he animat i voltant per internet he anat llegint diverses receptes, al final he agafat una mica d'aquí una mica d'allà i una mica de collita pròpia i m'he posat als fogons.
Recordo les empanades que vaig fer en un forn de llenya a a un poble de Galícia amb unes tietes-àvies que tenien una pazo... tot el poble feia la seva i aportava la llenya per encendre el foc. Llavors portàven cadascuna (totes dones, és clar!) la seva empanada, i es podia sentir l'olor a dos-cents metres enllà... si l'olor era bona, el gust era millor i després, de tornada a Barcelona, he anat buscant aquell gust però no l'he trobat. Clar que fa més de vint anys d'allò i potser ho tinc una mica idealitzat.
La d'avui és molt més senzilla, però el resultat és molt bo, i sobretot, sobretot, com gairebé totes les coses que poso en aquest bloc, és fàcil i ràpida de fer.
Ingredients:
- dos paquets de pasta de full de la marca que vulgueu
- dues cebes tendres
- un parell de cullerades de salsa de tomàquet
- 4 llaunes de tonyina de les petites (amb l'oli escorregut)
- dos ous durs
- mig pot de pebrots escalivats
- un ou batut per pintar l'empanada
- sal i pebre
Preparació:
Tallem la ceba ben prima i la fem a foc molt suau, ha de quedar molt ben feta. Un truc que faig servir jo per què no se'm cremi és afegir una cullerada d'aigua tres o quatre vegades, fa que mig es cogui mig es fregeixi (quan l'aigua s'evapora) i això fa que no es cremi.
Bullim els ous
Escorrem l'oli de fregir la ceba i l'afegim a un bol a on haurem posat la tonyina, els ous durs a daus, la tonyina esmicolada i els pebrots tallats petits. Ho lliguem tot amb la salsa de tomàquet, no massa, només que uneixi tots els ingredients.
Barregem bé amb una cullera
Encenem el forn al màxim
A la placa del forn hi posem una de les pastes de full, sense treure-la del paper sufuritzat. Fem petits forats amb un escuradents.
Afegim al centre tot el farcit i l'escampem, deixant una vora gruixuda, ja que l'haurem de tancar.
Amb compte, tapem amb l'altra part de la pasta de full, la tanquem i la pintem amb l'ou batut. Fem també uns forradets amb l'escuradents.
Nosaltres l'hem decorada amb una lletra |
Ara, l'enfornem uns vint minuts a 200 ºC, sempre més o menys, ja se sap que s'ha d'anar mirant, quan la part de dalt estigui rossa, ja ho podem apagar
Si podeu esperar, millor freda...
No hay comentarios:
Publicar un comentario